Op 20 april verscheen in Gazet Van Antwerpen – Ed. Kempen – een artikel over 2 studentes (Silke en Laura) van de Universiteit Hasselt die hun eindwerk maken over Sailability.

 

Met dank aan Gazet van Antwerpen en reporter Tommy Maes.

 

 

 

 

 

Silke en Laura maken beelden voor hun filmpje.  — © Tommy Maes

 

Studenten maken filmpje om G-zeilen te promoten

Mol –

Orthopedagogiestudenten Laura Labie en Silke Aelbrecht namen zondag in Mol een filmpje op waarmee ze Sailability en G-zeilen bekender willen maken. Zo willen ze laten zien dat personen met een beperking ook kunnen zeilen.

Tommy Maes

Vandaag om 05:00

 

In Zilvermeerhaven Port Aventura in Mol ging zondag het zeilseizoen voor Sailability weer van start. Sailability is een vereniging die in heel België zeilen mogelijk maakt voor iedereen, ook personen met een beperking. Om de vereniging en het G-zeilen meer bekendheid te geven, namen bachelorstudenten Orthopedagogie Laura Labie en Silke Aelbrecht van hogeschool UCLL een filmpje op.

Bachelorstudenten Orthopedagogie Laura Labie en Silke Aelbrecht van hogeschool UCLL.  — ©  Tommy Maes

“Het is een promo- en instructiefilmpje dat laat zien dat ook personen met een beperking kunnen zeilen”, vertellen ze. “Het filmpje is een schoolopdracht die we zelf mochten invullen. Via een leerkracht maakten we kennis met Sailability. Zelf kenden we de vereniging nog niet, maar we waren wel nieuwsgierig naar hoe ze tewerkgaat. Daarom hebben we hen gecontacteerd met de vraag of we het filmpje konden opnemen.”

Op zoek naar extra leden

Sailability was zeker gewonnen voor het initiatief van Laura en Silke. “We zijn nog op zoek naar extra leden”, vertelt PR-verantwoordelijke van Sailability Jean-Louis Blondeau. “Momenteel hebben we in heel België al ruim zeventig zeilende leden, maar we hebben zeker genoeg capaciteit, materiaal en tijd om meer mensen aan het zeilen te krijgen. Elke promotie is daarom meegenomen.”

 

©  Tommy Maes

Sailability werd een dertigtal jaren geleden opgericht in Australië en ondertussen zijn er ook Sailability-verenigingen in andere landen actief: een in elk land. De Belgische Sailability ging in 2012 van start. “Op dit moment zijn we actief op zes plaatsen in België: naast Mol zijn dat Brugge, Gent, Vilvoorde, Antwerpen en Lummen. In Mol zeilen we in principe elke zondag tussen midden april en midden oktober. We willen zeilen voor iedereen toegankelijk maken. Niet alleen voor mensen met of zonder beperking, maar bijvoorbeeld ook voor kansarme gezinnen. Zeilen kan zowel in recreatief als in competitief verband. We kunnen rekenen op de hulp van tachtig vrijwilligers en zeilbegeleiders. En we houden ons lidgeld bewust heel laag.”

Ook ouders leren zeilen

“Vorig jaar hebben we door de coronacrisis veel activiteiten moeten afgelasten. Ondertussen is het wel mogelijk om in bubbelverband te zeilen. Daardoor hebben ouders van leden het afgelopen jaar zelf leren zeilen. Normaal gezien kunnen ze altijd meevaren, maar dat gaat nu voorlopig niet als er een begeleider bij is. Daarom besloten veel ouders om het zelf te leren, terwijl er vroeger toch wat drempelvrees was.”

 

Zita Janssen: “Op de zeilboot kan ik me volledig ontspannen.”  — ©  Tommy Maes

Voor de leden van Sailability was het zondag een fijn weerzien. “Ik heb er echt naar uitgekeken om na bijna een jaar opnieuw te kunnen zeilen”, vertelt Zita Janssen. “Al sinds de start van Sailability zeil ik. Hier kan ik me volledig ontspannen. Ik kan de boot ook volledig zelf besturen. Het is in ieder geval prachtig weer vandaag, alleen mocht er wel iets meer wind zijn.”

sailability.be